Tips för att få ner klimatutsläppen

Allmänt / Permalink / 0
Dn publicerade i veckan en lista med 21 tips på hur vi på individnivå kan få ner våra klimatutsläpp. De hade tips inom olika sektioner som resor, mat, bostad, semester, arbete och inom politiken. Ni hittar listan här
 
De tipsen jag tyckte bäst om var;
 
1. Att äta mer vegetariskt. Slutar vi helt äta nötkött och utesluter komjölk minskar vi våra CO2 utsläpp med 1 ton per år. 1 ton- det är mycket!! ( en svensk släpper i genomsnitt ut 10 ton varje år). Jag äter ju vegetarisk sånär som att jag äter fisk någon gång i veckan, men jag ska definitivt köpa mer soya och havremjölk!
 
2. Planera maten. Här måste jag själv bli mycket bättre för jag småhandlar och plnaerar inte maten alls. Genom att göra en veckoplan är det lättare att handla varor som vi verkligen förbrukar hemma, och vi minskar vårt matsvinn. Här har jag min stora utmaning men jag ska bli bättre. Veckoplanering och storhandling på söndagar inför veckan som kommer. Jag ska inte slänga dåliga varor för att jag köpte dem när jag var stressad i mataffären, det är det slut med. är ni duktiga på att planera maten?
 
3. Att se över sitt sparande och se till så man inte bidrar till ohållbara investeringar. Enligt DN´s artikel har de allmäna pensionsfonderna 32 miljarder SEK investerade i bolag som satsar på fossila bränslen. Genom att ringa några samtal och ändra och ta kontroll över sitt sparande kan vi här lätt göra skillnad och påverka detta!
 
4. Ställa krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Idag är klimatet en "osexig fråga", det är vårt ansvar att ligga på våra politiker och visa att vi tycker att dessa frågor är viktiga, och att vi vill prioritera dessa. Klimatfrågan  är svår, för det är ju något som vi måste göra nu men där vi inte ser resultat förrän om kanske 20 år. Därför måste vi ligga på och vara tydliga så att vi börjar nu för att få en förändring, och inte bara prioriterar de frågor där vi kan se "snabbast" resultat.
 
Det var de tipsen jag tog till mig mest och som jag tror är lättast att applicera. Vilka tips gillade ni?
 
//
 
Kram från en som njuter av sista semesterveckan med kaffe under en filt i soffan. En hållbar livstil handlar även om att bara låta sig själv få vara ibland, och det har jag unnat mig i morse. Vid lunch ska jag bege mig till en kompis stall och förhoppningsvis rida lite- jag har längtat som en tok!
 
 
 
 
 
 
 
 
Till top