Plast överallt

Allmänt / Permalink / 0
 
Igår såg jag uppdrag granskning- Plast överallt som tog tog upp den enorma skada som plast gör på samhället, och vilken skada take away kulturen har på vår natur. Bara i USA förbrukar man 500 miljoner plastsugrör om dagen, 500 MILJONER. Det är helt sjukt!
 
Om vi inte ändrar vår förbrukning av plast så kommer 99 % av alla fåglar ha plast i sina magar om 30 år, och det kommer vara mer plast än fisk i haven. Det är ju helt GALET! Jag blir både arg, förtvivlad, förbannad och ledsen när jag hör det. Vilken skada vi gör mot vår natur och mot våra djur. Det är så vidrigt! 
Dokumentären ifrån uppdrag granskning hittar ni här     
 
EUs mål är att 90 % av alla plastflaskor ska återvinnas 2025, men idag totalt över världen återvinns bara 9 % av all plast. Det är en ganska lång bit kvar med andra ord. I Sverige återvinner vi 82 % av alla plastflaskor med pant, men är betydligt sämre på att återvinna de som inte har pant. . 
 
EU kom ju i höstas överens om ett förbud mot 10 engångsplastartiklar år 2021 vilket är ett steg i rätt riktning, men jag hoppas att vi kan få en global överenskommelse också. Problemen försvinner inte här bara för att vi inte kan se dem här omkring oss, även om det såklart är en bra början och en stark markering. 
De engångsartiklar i plast som ska förbjudas till år 2021 är;
Plastbestick, plasttallrikar, sugrör i plast, Bomullspinnar i plast, matbehållare i polysterin, muggar i polystyren och oxo-nedbrytbar plast. 
 
 
Nu ska jag äta sen lunch och ta en kvarts promenad i solen för att få lite energi. Hållbarhet i vardagen för att hålla :) Vi hörs senare!
 
 
 
 
 
Till top