Styrelseseminarium

Allmänt / Hållbarhet / Permalink / 0
I morse var jag på ett frukostseminarium som SEB anordnade tillsammans med styrelseakademin. Det handlade om vad man ska tänka på när man sätter ihop en styrelse, men också om hur man själv gör sig attraktiv för styrelseuppdrag. Superintressant och givande! Jag blev sugen på att gå styrelseakademins kurser. Vill ni läsa mer om dem så hittar ni dem här . Min dröm hade i framtiden varit att arbeta med styrelseuppdrag och hjälpa bolag att utveckla deras hållbarhetsarbete och få in hållbarhet i affärsstrategin. Det hade varit fantastiskt!
 
Swedbank släppte förövrigt en rapport idag där de diskuterar kring hur nästa ekonomiska kris sannorlikt kommer att utlösas av något oväntat, som exempelvis kostnader för klimatförändringar. Rapporten visar även att alla nordiska länder har långt kvar innan de når sina nationella mål gällande utsläpp av CO2. Den visar även att Sverige är bäst av de nordiska länderna när de kommer till att miljöskydd, men ändå bara uppnår 83 % av målet, medan vi är sämst när de kommer till social hållbarhet då vi släpar efter i ekonomisk standard och har störst inkomstklyfta av de nordiska länderna mellan de 20 rikaste och de 20 fattigaste procenten vilket jag tycker var oväntat. 
Väldigt intressant läsning, ni kan hitta rapporten här
 
 
Nu ska jag jobba på med en intern rapport om hållbarhet så att jag får den klar innan hemgång. Ikväll väntar restorative yoga (mitt absoluta favoritpass på studion) och sen kommer min bror på besök. Kul!
 
Ha en underbar eftermiddag! 
 
 

Leva mer hållbart

Allmänt / Hållbarhet / Permalink / 0
Jag försöker leva så klimatvänligt och hållbart  jag kan, både för klimatet och min hälsas skull. Ofta när vi pratar om klimatet känns det som om vi pratar i termer om att det är kört, men jag vägrar tro det! Jag tror att vi, om vi arbetar tillsammans kan göra skillnad. Men ibland kan det kännas svårt att veta vad man ska göra, och hur. Nedan har jag listat hur jag gör för att försöka leva så hållbart som möjligt. 
 
Äta Växtbaserat; Sedan årsskiftet äter jag helt veganskt hemma och ute på restaurang. Är jag bortbjuden kan jag dock ändra på detta och äta vegetariskt, mest för att inte ge värden/värdinnan ångest. Någongång om året äter fisk. Jag har ätit vegetariskt i flera år men beslöt mig för att gå all in i julas. Dels ger det ett mindre klimatavtryck, men också känner jag att jag mår väldigt bra av det. Vill min inte gå all in kan man köra 1 eller två veganska eller vegetariska dagar i veckan- det gör stor skillnad!
 
Göra matlådor; Jag försöker alltid ha med mig matlåda till jobbet när jag inte är ute hos kund. Det sparar på engångsartiklar som ofta är i plast, jag har koll på vad jag får i mig,  hur den mat jag äter har producerats och samtidigt sparar jag pengar. Winn- winn!
 
Handla ekologiskt; Jag försöker i den mån jag kan att köpa ekologisk mat. Det känns som det bästa både mot miljön och mig. Jag vet att alla inte har möjlighet att köpa ekologiskt, men då kan man exempelvis välja ut några vissa varor som man handlar ekologiskt istället. Kaffe, bananer, potatis, vindruvor och mjölk är de varor som vi äter där vi gör störst skillnad genom att handla ekologiskt. 
 
Åka kollektivt; Nu bor jag i Stockholm så detta kanske är lättare för mig då vi har en så omfattande kollektivtrafik här, men jag åker tunnelbana eller buss när jag ska någonstanns. Och åker jag på längre resor inom sverige (eller europa) så åker jag buss eller tåg. 
 
Ta promenader; När jag kan så går jag till jobbet eller till möten, och skippar bussen. Både bra för miljö och hälsa!
 
Handla second hand; Jag försöker handla mer och mer second hand, och har som mål att i höst inte köpa något nytt, utan enbart på second hand. Detta för att minska på min konsumption och återanvända det som någon annan tröttnat på. Detta minskar resursanvändningen, det gör att jag sparar pengar och det är faktiskt förbaskat roligt att gå på loppis och second hand! Jag upplever även att mina köp bli mer genomtänkta, då jag tänker på vad jag behöver och sen letar efter detta.
 
Använda det jag har; När det gäller kläder är jag duktig på att använda det jag har, och försöker att handla kläder i bra kvalitet och som passar ihop med min övriga garderob. De mesta av mina kläder har jag haft i flera år!
 
 
Läsa och lyssna digitalt; Jag gillar att bläddra i böcker när jag löser, men jag försöker så mycket som möjligt att lyssna istället för att spara skog som går åt till bokpapper, men också för att spara plats. Jag har alldeles för många böcker redan i min 25 kvm stora lägenhet, därför är det super att lyssna istället!
 
Återvinner och sopsorterar; Denna är väl självklar, men jag återvinner och sorterar allt mitt papper, min elektricitet, plast och mitt glas. Det är alltid en så härlig känsla efteråt tycker jag! 
 
Giftfria produkter; Jag använder kemikaliefria och giftfria produkter så mycket jag kan, för att minska utsläppet på detta ut i naturen men också för min hälsas skull. 
 
Vad jag kan bli bättre på; 
  • Jag kan bli bättre på att ta med bestick, mugg och vattenflaska till jobbet och till kund, för att minska engångsartiklar. 
  • Jag kan bli bättre på att minska min vattenanvändning hemma. Jag duschar snabbt, men det går tyvärr åt mycket vatten när jag diskar eller tvättar ansiktet/borstar tänderna på kvällen. Detta är bara slarv och  något jag kan bli bättre på. 
  • Smörja in och vara rädd om de skor jag har. Jag har blivit bättre på detta men kan fortfarande slarva vilket sliter onödigt mycket och gör att skorna inte håller så länge som de kan vara. Bara slarv och lathet ifrån min sida. 
Detta är vad jag försöker att göra för att leva mer hållbart. Vad gör ni? Och hur kan ni bli bättre? 
 
 
 
 
 
 
 

Lyssna inåt

Allmänt / Permalink / 0
Jag hade en ganska tuff start på veckan på jobbet och igår gick allt i ett på eftermiddagen .  Jag kände jag mig rätt trött och sliten redan i går kväll, och vilket gjorde mig orolig då vi ska vara iväg hela helgen på konferens vilket även det blir intensivt. Jag bestämde mig därför för att jobba hemma idag. Så jag träffade Malin i morse på lyxfrulle på Pascal följt av ett yogapass på studion och nu är jag hemma och ska sätta igång med dagens  jobb. Jag tror det är viktigt att försöka ge sig själv egentid ibland, och att våga stanna upp och känna efter vad just jag behöver. Idag gjorde jag det, och nyttjade lyxen att kunna jobba hemma i tystnad och i myskläder. Fantastiskt!

Hoppas ni har en fin onsdag! 
Kram!

Bästa starten på dagen! Frukost med bästis. Jag tog kaffe med havremjölk, avokadotoast och chiapudding. Mums! 
(null)

Till top