Plast överallt

Allmänt / Permalink / 0
 
Igår såg jag uppdrag granskning- Plast överallt som tog tog upp den enorma skada som plast gör på samhället, och vilken skada take away kulturen har på vår natur. Bara i USA förbrukar man 500 miljoner plastsugrör om dagen, 500 MILJONER. Det är helt sjukt!
 
Om vi inte ändrar vår förbrukning av plast så kommer 99 % av alla fåglar ha plast i sina magar om 30 år, och det kommer vara mer plast än fisk i haven. Det är ju helt GALET! Jag blir både arg, förtvivlad, förbannad och ledsen när jag hör det. Vilken skada vi gör mot vår natur och mot våra djur. Det är så vidrigt! 
Dokumentären ifrån uppdrag granskning hittar ni här     
 
EUs mål är att 90 % av alla plastflaskor ska återvinnas 2025, men idag totalt över världen återvinns bara 9 % av all plast. Det är en ganska lång bit kvar med andra ord. I Sverige återvinner vi 82 % av alla plastflaskor med pant, men är betydligt sämre på att återvinna de som inte har pant. . 
 
EU kom ju i höstas överens om ett förbud mot 10 engångsplastartiklar år 2021 vilket är ett steg i rätt riktning, men jag hoppas att vi kan få en global överenskommelse också. Problemen försvinner inte här bara för att vi inte kan se dem här omkring oss, även om det såklart är en bra början och en stark markering. 
De engångsartiklar i plast som ska förbjudas till år 2021 är;
Plastbestick, plasttallrikar, sugrör i plast, Bomullspinnar i plast, matbehållare i polysterin, muggar i polystyren och oxo-nedbrytbar plast. 
 
 
Nu ska jag äta sen lunch och ta en kvarts promenad i solen för att få lite energi. Hållbarhet i vardagen för att hålla :) Vi hörs senare!
 
 
 
 
 

Äntligen frisk

Allmänt / Permalink / 0
Idag var första gången jag lämnade lägenheten på hela helgen. Jag gick till söder och fikade med min bror. En vegansk semla och en kaffe. Ljuvligt. Min bror bor hos mig nu några veckor och jag älskar det. Min lägenhet är bara 25 kvm så vi går ju på varandra men det funkar så bra. Vi pratar mycket, vi är tysta mycket, vi ser på serier och vi läser. Det är en trygghet att ha någon i livet som man kan diskutera allt med, men det är också en trygghet att ha någon som man inte alltid behöver prata med. Där man kan vara tyst utan att det blir konstigt. Det är så skönt. Och fint att få tid att prata också, dela varandras  tankar. 

Jag mår mycket bättre idag så det blir jobb i morgon. Jag ser fram emot att träffa lite folk och att få göra något vettigt. Jag ska plocka fram mina kläder för i morgon och sen lägga mig. Vi gjorde morotssoppa (vegansk såklart) och jag älskar den! Så gott med citronen och ingefäran i och så smidig att göra (och billig). 
Ni hittar receptet här.  Enligt receptet är det max 0,7 CO2 utsläpp per portion. 

Hoppas ni haft en underbar söndag pch är laddade för veckan i morgon. Kram! 

(null)

En hållbar högsäsong

Allmänt / Permalink / 0
Årets första riktiga arbetsvecka har passerat. Vi har inlett högsäsongen. Deadlines, tidiga morgnar, sena kvällar och helgjobb. Mycket kaffe och kanske en stödbit choklad på kvällen. Jag har lovat mig själv att inte glömma bort mig själv i år. Att fortsätta med yogan, att inte tumma på sömnen och att ta pauser. Inte pressa på utan att skapa förutsättningar för att orka. 
Igår gick jag ut i solen på lunchen, och gick tre varv runt Vasaparken med en kaffe i handen. Det gav mig energi för eftermiddagen. Det gäller att hitta små stunder. Någon sa till mig att det är som om att man har jättebråttom att köra 40 mil men bara har tank för 20 om man bara springer på utan att pausa och reflektera. Jag tycker det ligger mycket i det. 

I helgen jobbar jag inte dock, jag försöker återhämta mig efter min förkylning. Läser bok varvat med You på Netflix. Jag får sån respekt för alla som dagligen brottas med sjukdom när jag är det minsta sjuk. En förkylning och lite feber är ingenting, men ändå blir man så klen och kan inte göra något. Att vara frisk är verkligen något att vara tacksam över. 
Nu ska jag fortsätta YOU här, hoppas ni är friska och njuter av helgen. KRAM

En lunchpaus i Vasaparken en fredag i solen 

(null)


Till top