Återvrukstermometern 2019

Allmänt / Hållbarhet, second hand / Permalink / 0
Igår kom Återbrukstermometern 2019 som Björk & Frihet gjort. Det är en rapport som har analyserat skillnaden i klimatpåverkan mellan nyproducerade plagg och plagg som är inköpa på second hand. De har endast tittat på påverkan i växthusgaser, och inte vattenförbrukning, kemikalier eller markanvänding. Klimatavtrycket för en nyproducerad T-shirt är 194 ggr större än för en T-shirt köpt second hand, medan klimatavtrycket för en nyproducerad jacka är 394 ggr större än en begagnad.
 
Det är sjukt tycker jag! Och då tittar man somsagt endast på skillnaden i växthusgaser, inte annan påverkan. Är det inte sjukt att debatten och framförallt kraven inte är hårdare mot klädkedjorna? Förstår ni hur stor klimatpåverkan är bara för alla T-shirts hos en klädkedja som släpper nyheter flera gånger i månaden? Enorm! 
Second hand trendar ju dock verkligen just nu vilket är positivt, och även kedjorna börjar öppna upp för second hand alternativ. Senast MQ som förra veckan gick ut med att de byter namn till Marqet och tillsammans med Myrorna ska sälja second hand som en del av deras nya koncept. Det är positivt tycker jag, men jag tycker kraven borde vara större på de stora kedjorna redan från början. Både att redovisa sina utsläpp och hela sin livscykelkedja på plagg, men också hårdare krav kring hur de ska arbeta för att minska sin påverkan. 
 
Här kan ni hitta Återbrukstermometern 2019
Här kan ni läsa mer om MQs nya koncept Marqet. 
 
Hur tänker ni kring second hand? Är ni för eller emot? Om ni inte handlar second hand, vad är det som gör att ni står emot? 
 
Jag i min älskade kappa som är inköpt på seond hand för två år sedan. Jag älskar den fortfarande! 
 
 
 
Till top